вторник, 8 март 2011 г.

ТРЕТИРАНЕ НА СУБСИДИИ И ФИНАНСИРАНИЯ ПО ЗДДС
Седмичен законник за 2010 бр. 1, 10 - 16 януари 2011 г.
    Сдружение с нестопанска цел участва в пилотен проект по професионално обучение, финансиран от ЕС - програма “Леонардо Да Винчи”. Получените от сдружението суми са дарения във вид на парични средства. Нямат характер на насрещна престация от получател по доставката. Предназначени са за покриване на загуби и финансиране на разходи. Следва ли да участват получените под формата на финансниране суми при формиране на облагаемия оборот във връзка с регистрацията по ЗДДС, при условие че те не са пряко свързани с доставката?

    Отговаря Костадин ИВАНОВ - данъчен експерт

    Съгласно чл. 12, ал. 1 от ЗДДС, облагаема доставка е всяка доставка на стока или услуга по смисъла на чл. 6 и 9 от закона, когато е извършена от данъчно за¬дължено лице по този закон и е с място на изпълнение на територията на страната, както и доставката, облагаема с нулева ставка, извършена от данъчно за¬дължено лице, освен в случаите, в които този закон предвижда друго.

    Данъчната основа, съ¬гласно разпоредбата на чл. 26, ал. 2 от ЗДДС, се определя на базата на всичко, което включва възнаграждението, получено от или дължимо на доставчика във връзка с доставката, от получателя или от друго лице, определено в левове и стотинки. Не се смятат за възнаграждение по доставката всякакви плащания на глоби и неустойки, които имат обезщетителен характер

    В чл. 26, ал. 3 от ЗДДС е предвидено данъчната основа да се увеличава и с всички субсидии и финансирания, които са пряко свързани с доставката. Субсидиите и финансиранията, които са пряко свързани с доставката, са посочени в § 1, т. 15 на ДР от ЗДДС. Такива са сумите, отпускането на които е пряко свързано с цената на предоставените стоки или услуги.

    Не са субсидии и финансирания, пряко свързани с доставката, субсидиите и финансиранията, предназначени единствено за:

    - покриване на загуби;

    - финансиране на разходи, включително за придобиване или ликвидация на актив.

    С оглед на горепосочените нормативни разпоредби, за да се определи как да се третират данъчно по ЗДДС сумите, получени по програма, финансирана от ЕС, е необходимо да се прецени дали предоставеното финансиране е свързано пряко с доставката, или не е.

    Ако получените суми от Европейски фонд са предназначени единствено за покриване на загуби и финансиране на разходи, те не трябва да участват в да¬нъчната основа на осъществяваните доставки, тъй като не са пряко свързани с доставка.

    Но е възможна следната обратна хипотеза: предоставените от Европейския фонд парични средства да са пряко свързани с цената на предоставените стоки или услуги. Например фиксиране на определена цена на провеждани курсове за обучение, финансирани от ЕС или определяне на лимитни, пределни цени за участие във формите за обучение.

    В такъв случай е приложима ал. 3, т. 2, чл. 26 от ЗДДС. Получените суми по програма на ЕС се включват в да¬нъчната основа, за да участват във формирането на облагаемия оборот по смисъла на чл. 96, ал. 2 от ЗКПО.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.