вторник, 8 март 2011 г.

ДАНЪЧНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ЗКПО ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДРУЖЕСТВО
Седмичен законник за 2010 бр. 37, 11 - 17 октомври 2010 г.
    Проф. Костадин ИВАНОВ - данъчен експерт

    Данъчното облагане по ЗКПО при прекратяване с ликвидация или с обявена несъстоятелност и при разпределение на ликвидационни дялове се регламентира в Глава двадесет и първа, раздел I, чл. 158-165 на закона. То се изразява в следното:

    1. Корпоративен данък се дължи към датата на вписването на прекратяването в търговсксия регистър. Той се определя на базата на данъчната печалба за периода от началото на годината до датата на вписването на прекратяването. Направените авансови вноски от началото на годината до датата на вписването на прекратяването се прписпадат от определения данък.

    2. Внасянето на дъл¬жимия данък трябва да стане в 30-дневен срок от датата на вписването на прекратяяването. Внесеният корпоративен данък при прекратяване се приспада от дължимия годишен корпоративен за годината на прекратяването - чл. 160, ал. 2.

    3. Корпоративният да¬нък се определя за последния данъчен период.

    При прекратяване с ликвидация последният данъчен период на данъчно задълженото лице обхваща времето от 1 януари на годината, в която е подадено искането за заличаване по чл. 273, ал. 1 от ТЗ до датата на подаване на искането.

    При прекратяване с обявяване на насъстоятелност последният данъчен период е от 1 януари на годината, през която е извършено заличаването, до датата на заличаването.

    Последният данъчен период за място на стопанска дейност на чуждестранно лице е от 1 януари на годината до датата на прекратяването на дейността.

    Следва да се има предвид, че за данъчни цели произведените или придобитите от място на стопанска дейност в страната активи, към датата на прекратяването се смятат за реализирани по пазарни цени и се отписват.

    При определяне на данъчния финансов резултат за последния данъчен период на място на стопанска дейност на чуждестранно лице, счетоводният финансов резултат се увеличава с печалбата и се намалява със загубата, получена като разликата мужду пазарната цена на активите и счетоводната им стойност.

    Свързаните с активите данъчни временни разлики се признават през последния данъчен период по общия ред на закона.

    4. Данъчната декларация за последния данъчен период се подава в срокове, определени в чл. 162 на закона, както следва:

    - при прекратяване с ликвидация - на датата на подавенето на искане за заличаване, заедно с копие от него; Това се прави от данъч¬но задълженото лице, което ще бъде прекратено;

    - при прекратяване с обявяване на несъстоятелност данъчната декларация за последния данъчен период се подава от лицето, изпълнявало длъжността синдик, в 30-дневен срок от датата на заличавенето на данъчно задълженото лице, заедно с копие от съдебното решение за заличаване;

    - при прекратяване на място на стопанска дейност на чуждестранно лице данъчната декларация се подава на датата на прекратяване на дейността.

    Изключително важно е следното изискване: Когато датата на подаване на искане за заличаване при ликвидация, съответно датата на заличаване при несъстоятелност или датата на прекратяване на място на стопанска дейност на чуждестранно лице, е преди 31 март и годишната данъчна декларация за предходната година не е подадена, данъчно задълженото лице или лицето, изпълняващо длъж¬ността синдик, подава декларацията в посочените по-горе срокове.

    5. Срокът за внасяне на данъка за последния данъчен период е, както следва:

    - Дължимият данък за последния данъчен период при прекрятяване на данъчно задълженото лице с ликвидация се внася до датата на подаване на искането за заличавнето му. Това се прави от данъчно задълженото лице. Данъкът е окончателен.

    - Дължимият данък за последния данъчен период при прекратяване на данъчно задълженото лице с обявяването му в несъстоятелност се внася до датата на заличаването;

    - Дължимият данък за последния данъчен период при прекратяване на място на стопанска дейност на чуждестранно лице се внася до датата на прекратяване на дейността. Да¬нъ¬кът е окончателен;

    Специфично изискване: Когато датата на подаване на искането за заличаване при ликвидация, съответно датата на заличаването при обявяването на несъстоятелност или датата на прекратяване на място на стопанска дейност, е преди 31 март и корпоративният данък за предходната година не е внесен, данъчно задъл¬женото лице следва да внесе копроративния данък за предходната година в посочените по-горе срокове.

    6. Данъчните проблеми, възникващи при про¬дъл¬жаване на дейност след датата на подаване на искането за заличаване от данълно задълженото лице, прекратено с ликвидация, са следните:

    - данъчно задълженото лице, прекратено с ликвидация, което продължава дейността си след подаването на искането за заличаване, изпълнява данъчните си задължения (деклариране и внасяне на корпоративен данък) по общия ред, регламентиран в ЗКПО за периода от датата на подаването на искането за заличаване до датата на заличаването.

    Изключително важно е, че ликвидаторът отговаря солидарно с данъчно задълженото лице за данъчните задължения, възникнали във връзка с продължаването на дейността.

    Последният данъчен период за данъчни цели в случая е:

    - от 1 януари на годината до датата на заличаването или

    - от датата на подаването на искането за заличаване до датата на заличаването, когато тези две дати са в една и съща година - чл. 164, ал. 1 и 2.

    Данъчната декларация в случая се подава от лицето, изпълнявало длъжността ликвидатор. Тя се подава в 30-дневен срок от датата на заличаването на данъчно задълженото лице, заедно с копие от съдебното решение за заличаването.

    Когато датата на заличаването е преди 31 март и годишната данъчна декларация за предходната година не е подадена, лицето, изпълнявало длъжността ликвидатор, подава данъчната декларация също в 30-дневен срок от датата на заличаването на данъчно задълженото лице. А дължимият корпоративен данък се внася от ликвидатора до датата на заличаването на данъчно задължентото лице.

    7. Данъчни проблеми, възникващи при разпределение на ликвидационен дял

    Разпределените като ликвидационен дял активи към момента на разпределянето им се смятат за реализирани от данъчно задълженото лице по пазарни цени и се отпишсват.

    При определянето на да¬нъчния финансов резултат, счетоводният финансов резулртат се увеличава с пe¬чалбата и се намалява със загубата, получена като разлика между пазарната цена на активите и счетоводната им стойност към датата на разпределение на ликвидационен дял.

    Свързаните с активите данъчни временни разлики се признават по общия ред на ЗКПО.

    Определянето на данъчния финансов резултат се извършва по реда на чл. 66, ал. 1 и 2 от закона. Това означава, че когато активът се отписва от счетоводния амортизационен план, при определянето на данъчния финансов резултат, счетоводният финансов резултат се увеличава със счетоводната балансова стойност на актива.

    А когато активът се отписва от данъчния амортизационе план, при определяне на данъчния финансов резултат, счетоводният финансов резултат се намалява с данъчната стойност на актива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.