вторник, 8 март 2011 г.

ЛИЗИНГ
Седмичен законник за 2010 бр. 3, 24 - 30 януари 2011 г.
    Фирма взима товарен бус на лизинг за 4 години. След изтичане на лизинга и погасяване на вноските, фирмата решава да върне буса на лизинговата компания срещу определена оценка и взима нов товарен бус на лизинг за 4 години. От лизинга на новия бус се приспада сумата на оценения върнат бус.

    1. Как следва да се осчетоводи тази сделка, като се има предвид, че товарният бус е заведен в ДМА на фирмата и са му начислявани амортизации?

    2. Фирмата ще получи фактура с цялото ДДС по сделката и след това ще получава месечни фактури без ДДС. Какви операции трябва да се вземат и как ще се отразяват фактурите в Дневниците за покупка?

    Отговаря Иван СИМОВ - регистриран одитор

    Съгласно зададените от вас условия, приемаме, че лизинговите вноски са напълно издължени (без последната, след плащането на която имате право да придобиете правото на собственост върху буса).

    Операциите при отписването на стария бус са стандартните:

    Дт с/ки за Амортизация

     Кт с/ки за Автомобили - с размера на набраната амортизация

    Операции по признаване на оценката на буса като първоначална вноска по втория лизингов договор:

    Дт с/ка Задължения по лизингов договор - с размера на оценката на стария бус;

    Дт с/ка за Други разходи - с размера на разликата между балансовата стойност на отписания бус и оценката му от лизинговата компания;

     Кт с/ка Автомобили с балансовата стойност на стария бус

    Относно фактурирането от страна на лизингодателя по втория договор: Първоначалната фактура, която ще получите от лизингодателя, включва главницата по договора (стойността) на автомобила, върху която лизингодателят е начислил ДДС. В конкретния случай лизингодателите изискват да им се плати само данъка по фактурата. Така че в този случай осчетоводяването е, както при покупка на актив:

    Дт Автомобили

    Дт с/ка ДДС при покупките

     Кт с/ка Задължения по финансов лизинг.

    Следващите фактури на лизингодателя ще включват само лихвите, за които лизингодателят, в съотвествие със ЗДДС, има право да избира дали да бъдат освободена или облагаема доставка. Всеки месец вие ще трябва да плащате месечното задължение за лихва, съгласно издадената фактура и част от главницата, съгласно погасителния план. Операциите могат да бъдат следните:

    - За начисляването на лихвата

    Дт с/ка Разходи за лихви

     Кт с/ка Доставчици:

    - За месечните плащания по договора:

    Дт с/ка Доставчици - с размера на платената лихва

     Кт с/ка Задължения по лизингов договор - с размера на платената главница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.