вторник, 8 март 2011 г.

ОТЧИТАНЕ НА ПРОВИЗИИТЕ ЗА НЕПЛАТЕНИ ОТПУСКИ
Седмичен законник за 2010 бр. 8, 28 февруари - 6 март 2011 г.
    СС 37 И МСС 37

    В бр. 1 от 2011 г. на сп. “Финанси и право” д-р Иван Златков, д.е.с., коментира отчитането на провизиите за неплатени отпуски.

    С оглед изискванията на СС 37 Провизии, условни задължения и условни активи и МСС 37 Провизии, условни пасиви и условни активи, счетоводителите могат да начислят провизии за всички неизползвани отпуски за 2010 г., независимо от това за кой период се отнасят - по познатия им досега начин.

    Ако в началото на 2011 г. се направят промени в някои текстове на Кодекса на труда, осчетоводяването ще бъде правилно и няма да се наложат нови осчетоводявания. Ако обаче промените (по една или друга причина) не бъдат извършени или се забавят, начислените провизии за отпуски за времето след 01.08.2010 г. ще се сторнират, ако са над 10 дни (т.е. ще се сторнира превишението над 10 дни), на основание на правилата на МСС 10 Събития след отчетния период или СС 10 Събития, настъпили след датата на годишния финансов отчет. Защото правото за ползване на тези отпуски над 10 дни през 2011 г. ще се загуби в частта им за периода след 01.08.2010 г.

    Отписаната неизплатена част от начислена провизия се отчита като текущ приход. Съставят се следните счетоводни статии:

    - При начисляване на провизията:

    Дт с/ка Разходи за възнаграждения

    Дт с/ка Разходи за осигуровки

     Кт с/ка Задължения за провизии

    - При използване на отпуските:

    Дт с/ка Задължения за провизии

     Кт с/ка Персонал

     Кт с/ка Разчети със социалното осигуряване.

    Ако правото на ползване на компенсируеми отпуски за периода след 01.08.2010 г. се загуби (става дума за превишението над 10 дни), задълженията на предприятието ще се отпишат чрез статията:

    Дт с/ка Задължения за провизии

     Кт с/ка Други финансови приходи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.