вторник, 8 март 2011 г.

ЗАПОЧНА ПРИЕМАНЕТО НА ДЕКЛАРАЦИИ ПО ЧЛ. 15 ОТ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВОСЛОВНИ И БЕЗОПАСНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД
Седмичен законник за 2010 бр. 5, 7 - 13 февруари 2011 г.
    ЗЗБУТ

    В бр. 4 от 2011 г. на в. “Инфобизнес” може да се намери информация относно приемането на декларации по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

    До 30 април 2011 г. е срокът за подаване на годишните декларации и уведомления по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд за 2010 г., припомнят от ИА “Главна инспекция по труда”.

    Декларация подават всички задължени по смисъла на закона лица, които: нямат подадена декларация за 2009 г., успешно приета и съответно публикувана в публичния регистър на сайта на ИА “ГИТ” или имат подадена декларация за 2009 г., но през 2010 г. са настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на деклариране.

    Само уведомление подават задължените по смисъла на закона лица, които имат подадена декларация за 2009 г. и през 2010 г. не са настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на деклариране.

    Декларацията и уведомлението може да бъдат подавани по електронен път или на място в съответната териториална дирекция “Инспекция по труда” по седалище и адрес на управление на предприятието.

    При подаване по електронен път, както за декларация, така и за уведомление, е необходимо съответният документ да бъде попълнен чрез специализирания софтуер за попълване на декларациите здравословни и безопасни условия на труд (предоставян безплатно и достъпен за изтегляне от Интернет страницата на ИА “ГИТ”), след което той да бъде изпратен чрез Интернет от уеб портала в Интернeт страницата на ИА “ГИТ”.

    Промяната в обстоятелствата, подлежащи на деклариране, са промени, свър¬зани със:

    - наименованието, седалището и адреса на управление на юридическите и физическите лица;

    - основната и спомагателната дейност на предприятието, поделенията, големината на предприятието;

    - работните места, свързани с работа на открито, под земята, във въздуха, на и под земята;

    - опасностите, създаващи риск за здравето и безопасността;

    - необходимостта от използването на лични предпазни средства;

    - работните места с видеодисплеи.

    Нова декларация може да бъде подадена и при промяна на което и да е друго от декларираните обстоятелства, свързана с подобряване или изменение на условията на труд в предприятието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.