вторник, 8 март 2011 г.

АКТУАЛНИ МОМЕНТИ В НОВИЯ ЗАКОН ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА НАДВНЕСЕН АКЦИЗ ЗА УПОТРЕБЯВАНИ АВТОМОБИЛИ
Седмичен законник за 2010 бр. 5, 7 - 13 февруари 2011 г.
    Любка ЦЕНОВА - д-р по данъчно право, адвокат

    Законът за възстановяване на надвнесен акциз за употребявани автомобили (обн. ДВ, бр. 98 от 2010 г.) ще бъде в сила от 1 януари 2011 г. до 1 юли 2011 г.

    Законът е приет с цел привеждане в съответствие на вътрешното законодателство с Решение С-2/09 от 3 юни 2010 г. на Съда на Европейския съюз по преюдициално запитване на Върховния административен съд на Република България относно облагането с акциз на употребявани автомобили по дело, образувано в България със страни Петър Димитров Калинчев и Регионална митническа дирекция - Пловдив. Делото е образувано по повод отказа на Регионална митническа дирекция - Пловдив, да намали акциза, определен за внесен употребяван автомобил.

    В новия закон за възстановяване на надвнесен акциз за употребявани автомобили се съдържат правила относно реда за възстановяване на надвнесен акциз и правила относно реда за възстановяване на данък върху добавената стойност.

    1. Ред за възстановяване на надвнесен акциз

    Предмет на правна уредба в закона е редът за възстановяване на надвнесен акциз за внесени или въведени на територията на България употребявани автомобили в периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2009 г., включително.

    С цел да внесе уточнение в използваните понятия, законодателят е определил, че под “надвнесен акциз” следва да се разбира разликата между внесения акциз за употребявания автомобил и размера на акциза за нов автомобил със същата мощност на двигателя. Тази разлика следва да се определи по реда на чл. 40, ал. 2 от ЗАДС (отм., ДВ, бр. 44 от 2009 г.). На практика това означава, че законът урежда реда за възстановяване на надвнесен акциз само за употребявани автомобили с мощност на двигателя над 120 киловата по системата DIN.

    В кръга на лицата, които имат право на възстановяване на надвнесен акциз, законодателят е включил лицата, които са посочени като получатели на употребявания автомобил в митническата декларация, с която е осъществен вносът или са посочени като данъчно задължени лица в акцизната декларация, подадена по чл. 76г, ал. 1 от ЗАДС, чл. 40, ал. 2 от ЗАДС (отм., ДВ, бр. 44 от 2009 г.). Следва да се отбележи, че митническата декларация или акцизната декларация трябва да отразяват вноса или въвеждане на територията на страната на употребяван автомобил в периода 1 януари 2007 г. - 31 декември 2009 г. Лицата, които искат да се възползват от правото на възстановяване на надвнесен акциз, трябва да притежават и платежен документ, който доказва внасянето на акциза в приход на бюджета.

    Процедурата, по която може да се иска възстановяване на надвнесен акциз, предвижда подаване от страна на лицата, които са носители на правото на възстановяване на акциз, на писмено искане до началника на митницата, където акцизът е внесен. То може да бъде подадено и от упълномощен техен представител. Искането се подава по образец, който е изготвен като приложение към закона.

    Искането за възстановяване на надвнесен акциз може да бъде подавано само в периода от 1 януари до 1 юли 2011 г. С едно искане може да се търси възстановяване на надвнесен акциз само за един употребяван автомобил.

    След извършване на необходимите проверки, началникът на митницата, до която е подадено искането за възстановяване на надвнесен акциз, се произнася с решение в 30-дневен срок от постъпване на искането.

    В решението си началникът на компетентната митница извършва прихващане на надвнесения акциз с други, събирани от Агенция “Митници”, изискуеми публични задължения и възстановява остатъка, ако има такъв.

    Акцизът се възстановява, заедно с полагащата се лихва, в тридневен срок от влизане в сила на решението за възстановяване по банковата сметка на лицето, посочена в искането.

    Решението на началника на компетентната митница може да бъде обжалвано изцяло или в отделни негови части пред Директора на Агенция “Митници” в 14-дневен срок от връченото му на лицето, което е подало искането за възстановяване на надвнесен акциз.

    На обжалване пред Директора на Агенция “Митници” подлежи и мълчаливият отказ на началника на компетентната митница да се произнесе по подаденото искане за възстановяване на надвнесен акциз. Срокът за обжалване на мълчаливия отказ е 30-дневен и се брои от момента на изтичане на срока, в който компетентният орган е следвало да се произнесе.

    Законодателят е предвидил задължение за Директора на Агенция “Митници” да се произнесе по подадената жалба в 45-дневен срок от подаване на жалбата в митническото учреждение, чиито действия се обжалват.

    Лицата, които са останали недоволни и от решението на Директора на Агенция “Митници”, могат да обжалват неговото решение пред административен съд по реда и в сроковете, определени в ДОПК.

    2. Ред за възстановяване на данък върху добавената стойност

    В закона е уредена отделна процедура за възстановяване на частта от данъка върху добавената стойност, съответстваща на възстановения или прихванат акциз. В закона са уредени няколко хипотези.

    Законодателят е предвидил, че лицата, които са регистрирани по ЗДДС и не са ползвали данъчен кредит за начисления ДДС по вноса или вътреобщностното придобиване за употребявания автомобил, трябва да отразят влязлото в сила решение на митническия орган за въз¬становяване или прихващане на акциза в Дневника за покупките, по чл. 124, ал. 1, т. 1 ЗДДС. Отразяването в Дневника се извършва в данъчния период, през който решението е влязло в сила, или през един от следващите 12 данъчни периода.

    За лицата, които са регистрирани по ЗДДС и са ползвали данъчен кредит (пълен или частичен) за начисления данък по вноса или вътреобщностното придобиване, е посочено в закона, че те не отразяват решението на митническите органи за възстановяване или прихващане на акциз в отчетните регистри по чл. 124 ЗДДС.

    Лицата, които не са регистрирани по ЗДДС или са регистрирани на основание чл. 97а, 99 и чл. 100, ал. 2 от ЗДДС и не са ползвали данъчен кредит (пълен или частичен) за начисления данък по вноса или вътреобщностното придобиване, имат право на възстановяване на недължимо платения данък върху добавената стойност, въз основа на влязлото в сила решение на митническите органи за възстановяване или прихващане на акциз. В този случай възстановяването на ДДС се извършва по реда на производството, предвидено за прихващане и възстановяване на суми, уредено в чл.128 и следващите от ДОПК. За посочените лица не възниква право на приспадане на данъчен кредит по реда на чл. 74 и 76 от ЗДДС за размера на недължимо платения данък върху добавената стойност. Решението за възстановяване или прихващане на дължимия акциз, издадено от компетентния митнически орган, се посочва в описа на наличните активи по чл. 74 и чл. 76 от ЗДДС със знак минус.

    Лицата, които са приложили при последваща доставка на употребявани автомобили, специалния ред за облагане на маржа на цената по глава седемнадесета от ЗДДС, нямат право да извършват корекция на данъчната основа на тази доставка във връзка с издаденото от митническите органи решение за възстановяване или прихващане на акциз.

    Лицата, които са извършили доставка на употребявани автомобили след 1 януари 2010 г., за която е начислен данък към 31 декември 2009 г. и за която доставка акцизът е възстановен преди датата на последващата им доставка, нямат право на приспадане на данъчен кредит по реда на § 51, ал.2 от преходните и заключителни разпоредби на Правилника за приложение на ЗДДС, за частта от данъка върху добавената стойност, съответстваща на възстановения или прихванат акциз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.