вторник, 8 март 2011 г.

Новите Incoterms

НОВИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯ НА ДОСТАВКА ИНКОТЕРМС 2010
Български законник за 2010 бр. 2, Февруари 2011 г.
    Лиляна ПАНЕВА – данъчен консултант

   

    От 1 януари 2011 г. влиза в сила новата, осма поред редакция на международните правила за условия на доставка, разработени и публикувани от Международната търговска камара - Париж (МТК), известни с краткото наименование Инкотермс (от International Commercial Terms). Първата версия на тези правила е публикувана през 1936 г. Тяхната над половинвековна практическа употреба е доказала безспорната им стойност на фактор за сигурност в световната търговия със стоки и ги е превърнала в един от най-авторитетните източници на правила за разпределение на задълженията между търгуващите при международните сделки за покупко-продажби на стоки. Те са признати от съдебните и арбитражните инстанции на всички равнища в света, а редакцията на Инкотермс 2000 е стандартизирана със стандарт на Международната организация за стандартизация ISO (Intrenational Standart Organisation). Не­случайно Комисията на ООН по право в международната търговия (UNCITRAL) определя Инкотермс като “глобален стандарт за тълкуване на международно приетите дефиниции и правила за интернационална търговия”.

     Причина за появата на Инкотермс е фактът, че при всички сделки за покупко-продажба на стоки на търгуващите се налага да изяснят не само стоката - обекта на договора и неговата цена, но и начина и мястото на предаването на стоката, разпределението на разходите, свързани с доставката й до това място, както и момента, в който рисковете за нея преминават от продавача върху купувача. Все жизненоважни въпроси, от които до голяма степен зависи изгодата от сключваните сделки. Правилата на Инкотермс дават синтезиран отговор на тези въпроси.

    Накратко международните правила за условия на доставка Инкотермс може да бъдат определени като: “Система от кодифицирано обозначени условия на доставка, в които на база обобщаване на световния опит и обичаи са създадени общовалидни правила за тълкуване задълженията на участниците в международния стокообмен.” Правилата определят задълженията на търгуващите при най-често използваните комбинации от обстоятелства в практиката. По този начин те създават условия за еднозначно и неоспоримо възприемане на поеманите задължения, за сигурност в търговскте взаимоотношения и за ускоряване на договорния процес.

    Условията, при които се осъществява международният търговски стокообмен, обаче се променят и за да отговарят на нуждите на търгуващите, се налага правилата периодично да се осъвременяват. Всяка тяхна нова редакция се създава от експертите на МТК след обстойни дискусии и консултации с широка търговска и съдебна аудитория. Това дава възможност техните правила и дефиниции да следват световния опит и да отразяват промените в условията за търгуване. При създаването на всяка от новите версии се спазват следните основни принципи:

    - утвърдените правила да съответстват на преобладаващата текуща международна търговска практика;

    - разпоредбите им да определят с най-голяма яснота и точност задълженията на страните по договора;

    - задълженията на продавача, произтичащи от правилата, са минимално приетите за дадения термин.

    В резултат на това след първата версия на Инкотермс от 1936 г. следват редакциите от 1953, 1967, 1976, 1980, 1990, 2000 и сега 2010 г. Всяка следваща редакция осъвременява правилата на термините, като отразява в тях настъпилите изменения в условията, при които се осъществяват търговските сделки. В тази връзка заслужава да се отбележи, че докато за промените в правилата от редакции 1990 и 2000 в сравнение с тези от предишните им версии е най-съществена промяната в транспортните технологии и спедиционна логистика, то в новата редакция се очертава това да е необходимостта от универсализиране на термините и отчитане на възможността те да се използват при доставки, свързани с различни видове транспорт. Въпреки това във всички техни редакции неизменно присъстват класическите термини за условия на доставка при превоз по море. Тяхното постоянно присъствие е обяснимо с преобладаващия дял, който заемат морските превози при международните сделки за покупко-продажби на стоки, въпреки че и при тях се наблюдава постепенното изместване на класическите FOB, CFR, CIF сделки от сделките, сключвани по условията на универсалните термини FCA, CPT и CIP.

    Редакция на правилата, които влизат в сила от 1 януари 2011 г., е ообозначена като “Инкотермс 2010” и включва 11 комплекта стандартни условия за разпределение на задълженията между участниците в международните покупко-продажби на стоки (във версия Инкотермс 2000 правилата са 13). Всеки търговски термин е обозначен със стандартно буквено кодово обозначение, съответстващо на първите букви от наименованието му на английски език. За улеснение попълването на митническите и административните документи, свързани с тяхното практическо приложение, както и на електронния обмен на търговска информация освен буквено всеки термин има и стандартно цифрово кодово обозначение.

    Подобно на правилата от 2000 г. тези от редакция 2010 също са разделени на четири основни категории. Разделянето им е в зависимост от обстоятелствата, при които разноските и рискът за стоката, обект на съответната покупко-продажба, преминават от продавача върху купувача, т.нар. “момент за преминаване на риска”. Термините, включени в четирите категории на Инкотермс 2010, са:

    

    По правило при преминаването от условията на всеки термин от категория Е към термин от следващите категории се увеличават градирано задълженията на продавача във връзка със съответната сделка и за него нарастват рисковете, с които е свързано нейното изпълнение.

    В редакция Инкотермс 2010 са отпаднали правилата на два от специализираните термини за условие на доставка, прилагани при превоз по море и водни пътища - термините DES и DEQ, и вместо тях са включени два нови термина с нови кодови обозначения - DAT (Delivered at Terminal…) – Доставено до терминал … уговорено местоназначение и DAP (Delivered at Place…) - Доставено до място… уговорено местоназначение. При доставките с условия на термин от тази категория са запазени термините DAF (Delivered at frontier…) – Доставено до граница…уговорено местоназначение и DDP (Delivered Duty Paid…) – Доставено, мито платено… уговорено местоназначение.

    В зависимост от вида на транспорт, при който са приложими правилата на отделните термини, те се делят на две групи:

    - универсални, приложими при превоз с всички видове транспорт: термините EXW, FCA, CPT, CIP, DAT, DAP и DDP, и

    - специализирани, предназначени за доставки, превозвани по морски или водни пътища: термините FAS, FOB, CFR и CIF.

    За услеснение на работата с термините и за подпомагане на участниците в търговските сделки при избора на най-подходящия термин за дадените обстоятелства освен правилата за разпределение на техните задължения и отговорности (различни за отделните термини) в новата редакция на Инкотерм са включени и:

    - обширни пояснителни бележки и примерни графики;

    - нова класификация за помощ при избора на най-подходящото правило по отношение на начина на транспорт;

    - съвети за използване на процедурите по електронен път;

    - информация за сигурност, свързани с разрешения за превоз, и

    - съвети за използването на Incoterms ® 2010 във вътрешната търговия.

    Познавайки практиката на МТК за предварително съгласуване на промените в правилата с широк кръг от организации и експерти в областта на международния стокообмен, сме уверени, че новата редакция на Инкотермс отразява основните промени в съвременната търговска практика. Авторското право за нейния превод и публикуване на български език е предоставен на Националната комисия към МТК и се очаква правилата й да са на разположение на нашите търговски среди

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.