вторник, 8 март 2011 г.

ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ ПОРАДИ ЗАКРИВАНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО
Седмичен законник за 2010 бр. 1, 10 - 16 януари 2011 г.
    КОДЕКС НА ТРУДА

    В бр. 10 от 2010 г. на сп. “Експерт” е разгледан казусът: Връчиха ми предизвестие на основание чл. 326 от КТ, във връзка с чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ. Имам неизплатени четири месечни възнаграждения. Какво следва да ми се заплати при прекратяване на правоотношението след изтичане срока на предизвестието и може ли да бъде отлагано във времето?

    Видно от запитването, трудовото Ви правоотношение е прекратено със съкращение поради закриване на предприятието (чл. 328, ал. 1, т. 1 от КТ). При прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 328, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда (съкращаване в щата) се дължи обезщетение за оставане без работа по реда на чл. 222, ал. 1 от КТ. Съгласно чл. 222, ал. 1 от КТ, при уволнение поради закриване на предприятието или на част от него работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.

    В случай че работодателят, който Ви е връчил предизвестието, не спази неговия срок, придобивате право на обезщетение и по чл. 220, ал. 1 от КТ. Съгласно чл. 220, ал. 1 от КТ, страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието. Освен това, независимо от основанието, на което се прекратява трудовият договор, Вие имате право на обезщетение по чл. 224 от КТ за неползван платен годишен отпуск. Заедно с горните обезщетения работодателят Ви дължи и трудовото възнаграждение, заработено до прекратяване на трудовия договор. В случай че работодателят не изплати дължимите Ви парични вземания, имате право в 3-годишен давностен срок да предявите иск в съда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.