вторник, 8 март 2011 г.

ПРЕДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТАЦИЯТА НА ЛИКВИДИРАНО ПРЕДПРИЯТИЕ
Седмичен законник за 2010 бр. 5, 7 - 13 февруари 2011 г.
    ДОПК

    В бр. 11/12 от 2010 г. на сп. “Експерт” може да се намери отговор на въпроса, кога и къде ликвидаторът на търговско дружество трябва да предаде документацията на ликвидираното предприятие?

    Съгласно чл. 38, ал. 1 от ДОПК, счетоводната и търговската информация, както и всички други сведения и документи от значение за данъчното облагане и задължителното осигуряване, се съхраняват от задълженото лице по реда, установен със Закона за държавния архивен фонд, в следните срокове:

    - ведомости за заплати - 50 години;

    - счетоводни регистри и финансови отчети -10 години;

    - документи за данъчно-осигурителен контрол - 5 години след изтичане на давностния срок за погасяване на публичното задължение, с което са свързани;

    - всички останали носители на информация -5 години.

    Съгласно чл. 38, ал. 2 от ДОПК, след изтичане на горните срокове, носителите на информация, хартиени и технически, които не подлежат на предаване на Държавния архивен фонд, може да бъдат унищожени. Унищожаването става от специално назначена комисия и се съставя протокол.

    Трябва да се има предвид и чл. 3, ал. 10 от Кодекса за социално осигуряване. Тя изисква при прекратяване на дейността на осигурител, който няма правоприемник, разплащателните ведомости да се предадат на съответното ТД на НОИ. Към разплащателните ведомости се прилагат и трудови договори, заповеди за назначаване и преназначаване, за отпуск и за прекратяване на правоотношение.

    НОИ поддържа система за информация по разплащателните ведомости, предадени по посочения ред. Тези данни се ползват за определяне на пенсиите.

    Ще добавим, че в чл. 42 - 45 от Закона за счетоводството са регламентирани правила за съхранение на счетоводната документация, които следва да се познават и прилагат. Към тях трябва да се добавят и вътрешните правила за документооборота на всяко предприятие, които е задължено да приеме съ¬гласно Закона за счетоводството.

    Освен това полезно е да напомним, че съгласно чл. 171, ал. 1 от ДОПК, публичните вземания се погасяват с 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е трябвало да се плати публичното задължение. Вижда се, че публичните вземания се подчиняват на правилата за давностния срок, които се различават от правилата за давностния срок по общия ред. За публичните вземания давностният срок се изчислява в пълни години, считано то 1 януари на следващата година, а общият давностен срок се пресмята от дата до дата за съответните години (три или пет).

    Със Закона за държавния архив са регламентирани правилата за унищожаване на документи. Разпоредбата на чл. 9 от този закон предвижда, че учрежденията и предприятията не могат да унищожават документи без разрешение на фонда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.