неделя, 1 януари 2012 г.

ПОЛЗВАНЕ НА ДАНЪЧЕН КРЕДИТ ЗА ГОРИВО, ИЗПОЛЗВАНО ПО ВРЕМЕ НА КОМАНДИРОВКА, ПРИ ПЪТУВАНЕ С ЛЕК АВТОМОБИЛ

  Въпрос: Има ли право фирма да ползва данъчен кредит за горивото, използвано по време на командировка, при пътуване с лек автомобил?

    Отговор: В запитването си не давате информация дали автомобилът, с който се извършва пътуването, е служебен или личен на командированото лице, както и дали той е с 5+1 или повече места за сядане, т.е. дали е или не е “лек автомобил” по смисъла на т. 18 от § 1 на ДР от ЗДДС. В отговора си приемаме, че автомобилът е служебен. В такъв случай са възможни две хипотези:

    - автомобилът е с повече от 5+1 места за сядане и следователно ползването на данъчен кредит за стоките и услугите, свързани с експлоатацията му (каквато стока по същество е използваното гориво), не попада в обхвата на ограниченията, регламентирани в чл. 70, ал. 1 от ЗДДС, и

    - той е с по-малко, или с 5+1 места за сядане, и тогава по силата на чл. 70, ал. 1, т. 5 във връзка с т. 4 от закона няма право за ползване на данъчен кредит за горивото му независимо за какви нужди на ДЗЛ се ползва автомобилът. Изключение правят само случаите, при които той се ползва за автомобилите, използвани за дейностите, посочени в чл. 70, ал. 2 или ал. 3, т. 2 от ЗДДС.

    Разпоредбата относно правото на данъчен кредит за транспорт на командировани лица, регламентирана в чл. 70, ал. 3, т. 7 от закона, е във връзка с признаването на право на данъчен кредит за безвъзмездна доставка, предоставена на работник или служител на данъчно задълженото лице, предоставена във връзка с командировка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.