понеделник, 5 септември 2011 г.

НАЧИСЛЯВАНЕ НА ДДС ВЪРХУ ПРОДАЖБА НА АВТОМОБИЛ




Отговаря Лиляна ПАНЕВА данъчен консултант


Въпрос: Дружество, регистрирано по ЗДДС, закупува лек автомобил и няма право на данъчен кредит. Ако дружеството реши да продаде след месец автомобила, трябва ли да начисли 20% ДДС върху продажбата?

Отговор: Фактът, че при закупаването на въпросния автомобил не е ползван данъчен кредит, сам по себе си не е основание за еднозначно заключение, че следващата му продажба е освободена от облагане. По правило освободени от облагане са доставките на стоки или услуги, при придобиването на които не е ползван данъчен кредит вследствие наличието на обстоятелствата по чл. 50, ал. 1 или 2 от ЗДДС, както следва:

- при придобиването им не е ползван данъчен кредит, тъй като те ще се използват изцяло за извършването на освободни доставки или

- за придобилото ги данъчно задължено лице са били налице изискванията на чл. 69 или чл. 74 от
ЗДДС, но правото му на данъчен кредит е ограничено от разпоредбите на чл. 70 от закона.

За доставките на автомобили, които за целите на облагането с ДДС се квалифицират като леки по смисъла на т. 18 на § 1 от ДР на ЗДДС, ограничението за ползване на кредит по чл. 70, ал. 1, т. 4 от закона се прилага във всички случаи, при които автомобилите не се ползват за дейностите:

- транспортни и охранителни услуги, таксиметрови превози, отдаване под наем, куриерски услуги и услуги за подготовка на водачи на моторни превозни средства, включително при следващата им продажба; и

- автомобилите са предназначени за препродажба (търговски наличности).

Ако във вашия случай кредитът не е ползван поради това, че закупеният лек автомобилът е бил предназначен за цели, различни от посочените, продажбата му е освободена от облагане. В случай обаче, че при придобиването му не е ползван данъчен кредит, защото е липсвало основание за това (например той е закупен от нерегистрирано лице, поради което при придобиването му за него не е начислен ДДС), или за придобиването му е било налице право на данъчен кредит, който обаче не е ползван поради пропуск на данъчно задълженото лице, тогава чл. 50, ал. 2 от ЗДДС не е приложим. Следователно в такъв случай продажбата му е облагаема и за нея следва да се начисли данък.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.