понеделник, 5 септември 2011 г.

НОВОТО В ПРЕДСТАВЯНЕТО НА БОЛНИЧНИТЕ ЛИСТОВЕ В ТП НА НОИ ОТ 1 ЮЛИ 2011 Г.


Нели ВАНГЕЛОВА – началник на отдел “Болест и майчинство” в НОИ
 
 
От 1 юли 2011 г. болничните листове се представят в териториалните поделения на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) с новото Приложение № 15 към Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НИИПОПДОО). От същата дата е в сила новият текст на чл. 3, ал. 1 от НИИПОПДОО, който регламентира, че към болничния лист задължително се прилага декларация от осигурителя/самоосигуряващия се по образец, Приложение № 15, с попълнени данни относно правото на парични обезщетения. Приложение № 15 Декларация от осигурителя/самоосигуряващия се относно правото на парично обезщетение” е утвърдено с § 18 на ПМС № 28 от 8 февруари 2011 г.

Важно е да се знае, че е утвърден нов образец на болничния лист, който е оформен в две части – медицинска част (лице” на болничния лист) и списък на причините за временна неработоспособност (гръб” на болничния лист). Новият образец на болничния лист е по-добре структуриран и е пригоден за бъдещо получаване на данните от медицинската част по електронен път от органите на медицинската експертиза и за бъдеща електронна обработка. До края на 2011 г. няма да има промяна в реда и начина на издаването на болничния лист - т.е. болничният лист няма да е “електронен” и в реда и начина за представянето му в ТП на НОИ, болничните листове продължават да се представят с придружително писмо и опис на документите. Следва да се има предвид, че старите образци на болничния лист са валидни до изчерпване на количествата им, но не по-късно от 31 декември 2011 г. Утвърдена е и нова инструкция за работата и отчетността с болничните листове за временна неработоспособност, която е обнародвана в „Държавен вестник, брой 44 от 10 юни 2011 г.

От особено значение за осигурителите е да се запознаят с новата инструкция, както и с Наредбата за медицинската експертиза, за да могат да изпълняват задълженията си по чл. 9, ал. 3 от НИИПОПДОО, т.е. да извършват така наречения “предварителен контрол” преди представянето на болничните листове в ТП на НОИ. Това е необходимо, за да не се налага връщане на болничния лист за корекция от ТП на НОИ на осигурителя, той от своя страна на осигуреното лице, а лицето на органа на медицинската експертиза, който го е издал. По този начин се създава напрежение и не може да бъде спазен срокът от
15 работни дни за изплащане на паричното обезщетение.

Декларацията, Приложение № 15, заменя досегашния раздел “Данни от осигурителя/самоосигуряващия се от стария образец на болничния лист за временна неработоспособност, за бременност и раждане или за трудоустрояване, като в нея са включени няколко нови реквизита, необходими за определяне на правото и изплащане на паричното обезщетение. Декларацията, Приложение № 15, задължително се прилага към всеки представен след 30 юни 2011 г. в ТП на НОИ болничен лист – първичен и продължение, независимо кога е издаден и за кой период се отнася, като е важно да се знае, че раздел “Данни от осигурителя/самоосигуряващия се (“гърбът” на стария образец на болничния лист) не се попълва.

Декларацията, Приложение № 15, се прилага и в случаите, когато се представя болничен лист, който преди 1 юли 2011 г. е бил върнат от ТП на НОИ за корекция. За лицата, които са осигурени при един осигурител по повече от едно правоотношение/основание за осигуряване, към болничния лист се прилагат отделни декларации за всяко от правоотношенията/основанията за осигуряване. Това е необходимо за по-точното и правилно изчисляване на паричните обезщетения на тези лица.

Декларацията, Приложение № 15, се представя в ТП на НОИ само на хартиен носител и се описва в раздел І на описа на документите, като се кодира с код 18. Броят на приложенията, вписан в раздел І на описа на документите, не може да бъде по-малък от броя на болничните листове, вписан в същия раздел.
 
Осигурителите следва да насочат вниманието си към точното, вярно и коректно попълване на данните в Приложение № 15, както и към предварителния контрол, който трябва да се упражни върху данните от “медицинската част” на болничния лист, защото в ТП на НОИ няма да се приемат болнични листове без Приложение № 15 и когато се налага връщане за корекция на болничен лист или на Приложение 15, ще се връщат и двата документа, тъй като някои от данните в тях са във взаимна връзка и зависимост. Следователно в раздел І А “Допълнително представени приложения към болнични листове” няма да се допуска да се посочва Приложение № 15, което се отбелязва с код 18, тъй като
това приложение не може да се представя самостоятелно.

Важно е да се отбележи, че след 30 юни 2011 г. в ТП на НОИ няма да бъдат приемани болнични листове, които не са придружени от Приложение № 15.

Как се попълват реквизитите в Приложение № 15 и какви данни се вписват в тях?

В декларация, Приложение № 15 към НИИПОПДОО, навсякъде датите се изписват в 6 позиции в последователност от ляво на дясно - ден, месец, година (последните две цифри на годината).

В декларация, Приложение № 15, на реда за ” на болничния лист, “серия”, година” и “от дата” в реквизита “от дата” се вписва датата на издаване на болничния лист в последователност от ляво на дясно - ден, месец, година (последните две цифри на годината). В реквизита “№” на болничния лист се попълва 7-значният номер от бланката на болничния лист (без значение стара или нова e бланката), като задължително трябва да са попълнени и 7-те позиции, включително и нулите.

Пример: Ако лице представя болничен лист за временна неработоспособност поради болест за периода от 09.06. до 19.06.2011 г., който е издаден на 09.06.2011 г. на реда за “№” на болничния лист, “серия”, година” и “от дата” в реквизита “от дата” от декларацията, Приложение № 15 се попълва “09 06
11”.

В точка 1 от декларация, Приложение № 15, където се вписват данни, свързани с осигуряването на лицето и с изискуемия се осигурителен стаж, са прецизирани текстовете за осигурителния стаж, като са отделени за временна неработоспособност и трудоустрояване в буква “б, а за бременност и раждане в буква в”. За дата, на която лицето придобива изискуемия се осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство, се попълва последният ден, в който осигурителният стаж, изчислен по правилата на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, става 6 или 12 месеца.

Пример: Лице представя болничен лист за бременност и раждане 45 дни преди раждане, за периода от 01.06. 2011 г. до 15.07.2011 г. вкл., но към деня на настъпване на риска 01.06.2011 г., няма изискуемия се 12 месеца осигурителен стаж за общо заболяване и майчинство. Осигурителят е изчислил, че лицето ще придобие необходимия стаж на 20.06.2011 г. При това положение то ще има право на парично обезщетение, считано от 21.06.2011 г. В случая осигурителят следва да отбележи в т.
1, буква „в“ от декларация, Приложение № 15, че лицето няма 12 месеца осигурителен стаж, като
зачертае “да”, а в реквизита на дата” да впише, че то придобива изискуемия се 12-месечен осигурителен стаж на 20.06.2011 г. по следния начин: 20 06 11.

Точка 2 “Дата на прекратяване на правоотношението или осигуряванетосе попълва във всички случаи, когато това прекратяване има отношение към временната неработоспособност, без значение дали прекратяването на правоотношението или осигуряването е станало преди или след настъпването на временната неработоспособност, бременността и раждането и трудоустрояването. При срочни правоотношения тази дата не се попълва, ако няма прекратяване на дейността, която е основание за осигуряването, т.е. ако срочното правоотношение е преминало в безсрочно. В Дата на прекратяване на правоотношението или осигуряванетосе вписва датата, считано от която правоотношението или осигуряването е прекратено. Това е календарният ден, непосредствено след последния календарен ден, през който лицето е осигурено, посочен в т. 15 на Декларация образец № 1 Данни за осигуреното лице”.

Пример: Ако правоотношението със служител е прекратено считано от 06.06. 2011 г., в т. 2 от Приложение № 15 към болничния лист за дата на прекратяване на правоотношението или осигуряването се вписва 06.06.2011 г. по следния начин: “06 06 11”, а в точка 15 от Декларация образец

 
№ 1 “Данни за осигуреното лице” за месец юни 2011 г. като последен ден в осигуряване се вписва
05.06.2011 г.

В точка 3 Дата на прекъсване на осигуряванетосе попълва датата, считано от която осигуряването е прекъснато, без правоотношението на лицето да е прекратено. Това е календарният ден, непосредствено след последния календарен ден, през който лицето е осигурено. Последният календарен ден, през който лицето е осигурено, се посочва от осигурителя/самоосигуряващия се в т. 15 на Декларация образец № 1 Данни за осигуреното лице. Важно е да се знае, че точка 3 се попълва само когато осигуряването е прекъснато и не е възобновено преди деня на настъпването на риска. Осигуряването се прекъсва в случаите на самоотлъчки, на неплатен отпуск за повече от 30 работни дни в една календарна година и при работа през определени дни в месеца.

Пример: Служителка е била 1 година в неплатен отпуск – от 01.06.2010 г. до 31.05.2011 г. вкл. На
01.06.2011 г. трябва да е на работа, но вместо това представя болничен лист за временна неработоспособност поради болест за периода от 01.06.2011 г. до 14.06.2011 г. вкл. Първите 30 работни дни от неплатения отпуск, които се зачитат за осигурителен стаж за 2011 г., обхващат периода от
01.01.2011 г. до 11.02.2011 г. вкл. От 12.02.2011 г. осигуряването на лицето се прекъсва и то няма право
на парично обезщетение по болничния лист. Осигуряването на лицето не е възобновено, тъй като то е използвало целия разрешен неплатен отпуск. Датата, от която осигуряването на лицето се прекъсва, е
12.02.2011 г. и тя трябва да се впише от осигурителя в т. 3 от Приложение 15 към болничния лист по
следния начин: “12 06 11”. В точка 15 от Декларация образец 1 Данни за осигуреното лице” за месец февруари 2011 г. като последен ден в осигуряване се вписва 11.02.2011 г.

В точка 4 Работни дни или работни часове през периода на неработоспособността, през които лицето е следвало да работи, с право на парично обезщетение, включително работни дни/работни часове, за които осигурителят изплаща възнаграждениеот декларацията се вписва броят на работните дни или работните часове през периода на неработоспособността по болничния лист, за които лицето има право на парично обезщетение, включително и работните дни или работните часове, за които се изплаща възнаграждение за сметка на осигурителя. В колонката “До денсе вписва последният календарен ден от отпуска за временна неработоспособност, за бременност и раждане, съответно последният ден от периода на трудоустрояването по болничния лист. В колонките “Работни дни” и “Работни часове” на един ред се попълват данни само в една от тях, в зависимост от това при подневно или при сумирано отчитане на работното време работи лицето.

Важно е да се знае, че при подневно отчитане на работното време се вписва броят на работните дни независимо от продължителността на работното време по правоотношението на лицето, в т.ч. и при непълно работно време.

Пример: Лице работи по трудов договор при петдневна работна седмица и дневно работно време по договора 3 часа, при законоустановено работно време 8 часа. Разболява се и представя болничен лист за периода от 20.06. до 26.06. 2011 г. вкл. В случая осигурителят попълва данни в т. 4 от Приложение №
15 само в първите 5 колонки, а именно в колонката “за месец” попълва 06, в колонката година” –
2011, в колонката “от ден 20, в колонката до ден” – 26”, и в колонката работни дни” 5.

При сумирано отчитане на работното време и при работа на смени по часов график се вписва броят на работните часове след превръщането на нощните часове в дневни, без часовете извънреден труд, като остатък, равен или по-голям от 30 минути, се закръглява към следващия пълен час.

Пример: Работник работи при сумирано отчитане на работното време в рамките на шест календарни месеца, на 12-часов график, при дневно работно време по трудовия договор 8 часа и законоустановено работно време 8 часа. Разболява се и представя болничен лист за периода от 13.06. до 19.06.2011 г.
вкл. През периода на неработоспособността по график работникът е следвало да е на работа 4 работни дни - на 13, 15, 17 и 19 юни 2011 г., с работно време по графика от 7.00 часа сутринта до 19.00 часа вечерта. Осигурителят следва да попълни данни в 6 от колонките на т. 4 от Приложение № 15, както следва: в колонката за месец” попълва 06, в колонката година” – “2011, в колонката от ден” – “13, в колонката “до ден” – “19”, в колонката “работни часове” – 48 (4 дни х 12 часа), и в колонката “Дневно работно време по правоотношението на лицето за месеца в часове” – 8.

 
Последната колонка “Дневно работно време по правоотношениета на лицето за месеца в часове” се попълва само когато в предпоследната колонка са вписани брой часове”. Когато уговореното в
трудовия договор дневно работно време е в часове и минути, при 30 и повече минути се закръглява към следващия пълен час (например, когато договорът е за половин работен ден при 7 часа законоустановена дневна продължителност на работното време, се вписва 4 часа). Когато дневното работно време е различно през отделните дни в месеца, се попълва в часове среднодневното работно време, като при остатък 30 и повече минути се закръглява към следващия пълен час.

Точка 5 “Законоустановено работно време за длъжността към деня на настъпване на неработоспособността” вече ще се попълва само за лицата, за чиито длъжности има законоустановено работно време. Лицата, които нямат определено законоустановено работно време и за които няма да се попълват данни в тази точка, са:

- членовете на кооперации, получаващи възнаграждение за работа без трудово правоотношение в кооперацията;

- самоосигуряващите се лица, осигурени за общо заболявяне и майчинство;

- изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества; на еднолични търгов-
ци; на неперсонифицираните дружества, синдиците и ликвидаторите;

- лицата, упражняващи трудова дейност и получаващи доходи на изборни длъжности;

- служителите с духовно звание на Българската православна църква и другите вероизповедания по
Закона за вероизповеданията;

- специализантите, които получават възнаграждение по договор за обучение за придобиване на специалност от номенклатурата на специалностите, определена по реда на чл. 181, ал. 1 от Закона за здравето.

Както и досега, когато болничният лист е издаден за трудоустрояване, с някоя от причините за временна неработоспособност с код от 16 до 20, в точка 6 от Приложение № 15 се попълват данни, свързани с трудоустрояването на лицето. Когато болничният лист е издаден за трудова злополука с код на причината 04 или 05, в точка 7 се попълва № и датата на разпореждането, издадено от ТП на НОИ за признаване на злополуката за трудова, ако това разпореждане е налично при осигурителя преди представянето на болничния лист в ТП на НОИ. Към болничния лист, издаден за професионална болест, с код 02 се прилага Приложение № 15, в точка 8 от което се вписват номерът и датата на експертното решение на ТЕЛК или на НЕЛК, с което се потвърждава, че болестта е професионална. Точка 8 се попълва, когато експертното решение е при осигурителя преди представянето на болничния лист в ТП на НОИ.

В точка 9 от Приложение № 15 се вписват входящият номер и датата на представяне на болничния лист при осигурителя. Самоосигуряващите се лица също вписват данни в тази точка от приложението, като за датата на представяне на болничния лист не може да се вписва дата, по-ранна от датата на издаването му.

Точка 10 Брой едновременно действащи правоотношения/основания за осигуряване при осигурителя към началото на временната неработоспособностсе попълва само когато лицето има повече от едно правоотношение/основание за осигуряване при един осигурител. В точка 10 се вписва броят на правоотношенията/основанията, по които лицето е осигурено за съответния риск – за “общо заболяване и майчинство” и/или за трудова злополука и професионална болест” при дадения осигурител към деня на настъпването на риска. В тези случаи към всеки болничен лист се прилагат толкова декларации, Приложение № 15, колкото е броят на правоотношенията/основанията за осигуряване, посочен в т. 10. Тези данни са необходими за по-точното и коректно изчисляване на паричните обезщетения на лицата, работещи по повече от едно правоотношение/основание за осигуряване.

В точка 11 “Болничният лист НЕ Е обжалван от осигурителясе зачертава “Е”, когато болничният
 
лист не е обжалван от осигурителя, както и когато след обжалване е потвърден с влязло в сила решение. Когато болничният лист е обжалван от осигурителя и процедурата по обжалването не е приключила с влязло в сила решение, се зачертава “НЕ Е”.

С § 17 от ПМС № 28 са направени изменения и допълнения и в Приложение № 9 “Опис на документите по чл. 3-5 и 14 от наредбата”, които също са в сила от 1 юли 2011 г. В раздела за болничните листове реквизитът да се яви на работа на ...” е заменен с реквизита “в отпуск до ...”, като е важно да се знае, че в този реквизит се вписва последният календарен ден от отпуска за временна неработоспособност или за бременност и раждане, съответно последният ден от периода на
трудоустрояването по болничния лист, независимо дали бланката на болничния лист е по стария или по новия образец. В Номенклатурата на приложенията към раздел І и І А на описа е добавен нов код 18 - “Декларация от осигурителя/самоосигуряващия се относно правото на парично обезщетение, с който ще се вписва новото Приложение № 15. Важно е да се знае, че когато лицето е осигурено при един осигурител по повече от едно правоотношение/основание за осигуряване и поради това към един болничен лист се прилагат повече от една декларации, Приложение 15, при изброяване на кодовете на приложенията в описа код 18 се вписва толкова пъти, колкото е броят на декларациите към болничния лист, например 18, 18 когато правоотношенията/основанията, съответно декларациите са
2.

С изменение в Приложение 9 Опис на документите по чл. 3-5 и 14 от наредбата” е направено уточнение, че приложение с код 05 – Декларация по чл. 39 от отменената Наредба за медицинската експертиза на работоспособността за гледане на болен член от семейството, се прилага само когато началната дата на отпуска е преди 18 май 2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.